زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

ادب جنیان (قرآن)





جنیان موجوداتی هستند که در شرایط عادی دیده نمی‌شوند. طبق برخی آیات قرآن جنیان مؤمن، نسبت به خداوند ادب را رعایت می کنند.


۱ - ادب جنیان مؤمن



جنیان مؤمن، نسبت به خداوند ادب را رعایت می کنند.
قل اوحی الی انه استمع نفر من الجن فقالوا انا سمعنا قرءانا عجبا • یهدی الی الرشد فامنا به ولن نشرک بربنا احدا • وانا لا ندری اشر ارید بمن فی الارض‌ام اراد بهم ربهم رشدا. «بگو:به من وحی شده است که جمعی از جنّ به سخنانم گوش فرا داده ‌اند، سپس گفته‌ اند:«ما قرآن عجیبی شنیده ‌ایم. • که به راه راست هدایت می‌ کند، پس ما به آن ایمان آورده ‌ایم و هرگز کسی را شریک پروردگارمان قرار نمی ‌دهیم. •.....• و اینکه (با این اوضاع) ما نمی‌ دانیم آیا اراده شرّی درباره اهل زمین شده یا پروردگارشان خواسته است آنان را هدایت کند.»

۱.۱ - ادب نسبت به خدا


در این آیه شریفه، اراده شر به صورت فعل مجهول بدون نسبت به خدا ذکر شده، ولی هدایت به خدا نسبت داده شده که اشاره دارد شر و فساد از خود اهل زمین و سوءاستفاده آنها از نعمتهای الهی ناشی می‌شود و این ادب جنیان مؤمن نسبت به خداوند را می‌فهماند.

۱.۲ - نکته آیه


مؤمنان جن قاعدتا باید فهمیده باشند که ممنوعیت از استراق سمع که با ظهور پیامبر اسلام ص مقارن بوده، مقدمه هدایت انسانها، و بر چیده شدن دستگاه کهانت و خرافات دیگری مانند آن است، و این چیزی جز اعلام پایان یک دوره تاریک، و آغاز دورانی نورانی نمی ‌تواند باشد.
اما از آنجا که "جن" به مساله استراق سمع دلبستگی خاصی داشت هنوز نمی ‌توانست باور کند که این محرومیت یک نوع خیر و برکت است، و گرنه روشن است که کاهنان در عصر جاهلیت با اتکاء به همین مساله استراق سمع سهم بزرگی در گمراه ساختن مردم داشتند.
قابل توجه این که آنها در این جمله هدایت را به خدا نسبت می‌ دهند، ولی شر را به صورت فعل مجهول بدون نسبت به خدا ذکر می‌ کنند، اشاره به اینکه آنچه از سوی خدا می‌ رسد خیر و هدایت است، و شر و فساد از خود مردم و سوء استفاده آنها از نعمتهای الهی و مواهب آفرینش ناشی می ‌شود.

۲ - پانویس


 
۱. جن/سوره۷۲، آیه۱.    
۲. جن/سوره۷۲، آیه۲.    
۳. جن/سوره۷۲، آیه۱۰.    
۴. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۲۰، ص۴۴.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۲۵، ص ۱۱۳.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۹، ص۵۳۲، برگرفته از مقاله «ادب جنیان».    


رده‌های این صفحه : جنیان | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.